0%

LinkedIn faydaları nelerdir? LinkedIn İstatistikleri 2020

Gönderen : woopodcast Yayınlanma:


LinkedIn nedir? LinkedIn faydaları nelerdir? LinkedIn İstatistikleri 2020

LinkedIn, diğer sosyal mecralardan farklı olarak eğlence amaçlı değil de, profesyonel kariyer ve iş geliştirmeye yönelik fırsatlar sunan bir sosyal mecradır.

LinkedIn 2003 yılında kurulmuştur. 2016 yılında Microsoft tarafından 26,2 milyar dolara satın alınmıştır ve şu anda dünyanın en geniş profesyonel ağlarından biridir.

LinkedIn dünya çapında tanınan üst düzey yöneticiler, şirket sahipleri, işletmeler gibi profesyonel işverenlerin yanı sıra çalışanlar, henüz deneyimi olmayan yeni mezunlar, öğrenciler, iş ve staj arayanların birbirleriyle bağlantı kurduğu bir kariyer platformudur.

Bu platform iş bulmak, iş vermek, marka bilinirliğini artırmak için ya da iş hayatındaki önemli gelişmeleri takip etmek için kullanılıyor.

LinkedIn kullanıcıları bir İşletme ya da kişi olarak profil açabiliyor.
İşletmeler markalarını tanıtabiliyor, potansiyel yeni müşterilere ulaşabiliyor, faaliyet alanı ile ilgili kişi, marka ya da gruplarla bağlantı kurarak; işine değer katabilecek güncel bilgiler bulabiliyor, ilham alabiliyor ve işini geliştirebiliyor, işveren olarak aradığı kriterlerde çalışanlara ulaşma fırsatı buluyor.
Kişiler ise, profillerinde özet olarak CV’lerini paylaşabiliyor. Profesyonel yeteneklerini, projelerini, deneyimlerini, sertifikalarını, aktivitelerini kaydedebiliyor ve iş dünyası ile ilgili içerikler paylaşabiliyor. Hem kendi kalifikasyonlarına uygun iş fırsatları bulabiliyor hem de ilgi alanları ile ilgili gruplarla ve deneyimli kişilerle bağlantı kurarak, güncel kariyer haberlerini takip ediyor, böylece alanında uzmanlaşmak için neler yapılması gerektiği konusunda ilham alabiliyorlar.
Kişiler, gelecekte hangi becerilere ihtiyaç olacağı hakkında fikirler alarak, buna göre kendi yol haritalarını belirlemede LinkedIn içeriğinden faydalanabiliyor.

Örneğin; iş dünyasındaki title’lara ya da katıldığınız gruplara göre, istediğiniz kişiye ulaşabilirsiniz.
Örneğin; ekonomik durumu iyi kişilere, üst düzey pozisyona sahip kişilere ya da değerli işletmelere kolayca ulaşarak yeni bir emlak projenizden ya da bir yazılım projenizden bahsedebilirsiniz. Projenizi ister özel bir mesajla ister bir reklam ile projelerinizi gösterebilirsiniz.

LinkedIn’de ücretsiz ve ücretli üyelik modelleri bulunuyor.
Ücretsiz üyelik modelinde LinkedIn’deki çoğu özellikten faydalanabiliyorsunuz. Fakat iş geliştirme gibi daha profesyonel ve ileri düzeyde kullanmak isterseniz ücretli olan Premium üyeliğe geçebilirsiniz.

Buraya kadar ki kısımda LinkedIn’in hayatımızın hangi alanında ve ne amaçla kullanıldığını görmüş olduk.
Kişisel ya da bir işletme olarak neden LinkedIn’de olmalıyız? LinkedIn iş ya da kariyer hayatımızda ne kadar etkili olabilir? Bunları daha derinlemesine ve gerçekçi şekilde görebilmek ve LinkedIn’i bilinçli kullanabilmek için önce LinkedIn istatistiklerine bir göz atalım.

LinkedIn İstatistikleri Nelerdir?

Microsoft tarafından satın alındıktan sonra daha da geliştirilen LinkedIn, kullanıcı sayısını da hızla artırmaya devam ediyor.

We Are Social ve Hootsuite firmalarının, birlikte yayımladığı Ocak 2020 Dünya İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri raporuna göre ve news.linkedin.com sitesi verilerine göre;
LinkedIn ülke ve bölge olarak toplam 200’den fazla coğrafyada kullanılıyor ve yaklaşık 675 milyon kullanıcıya sahiptir. Aylık aktif kullanıcı sayısı ise 303 milyon. LinkedIn’e her saniye 2’den fazla yeni üye kayıt oluyor. Her yıl yaklaşık 100 milyon yeni kullanıcı kazanarak hızla büyümeye devam ediyor.
En çok kullanıcısı 177 milyon ile ABD’dendir.
Türkiye’deki toplam kullanıcı sayısı 8,5 milyonu aşmış durumdadır.

LinkedIn’in, geniş kitleler tarafından kullanılmasında destekleyici bir özelliği 24 farklı dil seçeneği sunuyor. Bu yüzden farklı coğrafyadaki kişi ya da işletmelere çok rahat hitap edebiliyor.

90 milyon LinkedIn kullanıcısı üst düzey yetkililerden oluşuyor ve 63 milyonu karar verme pozisyonundadır.
40 milyon öğrenci ve üniversite mezunu üyesi bulunuyor. Henüz profesyonel iş deneyimi olmayan kullanıcı kitlesi bu. Bu kişiler,
Yeni iş fırsatları ve güncel haberler için LinkedIn’i tercih ediyor diyebiliriz.

30 milyondan fazla İşletme profili bulunuyor. İşletme profilinizi özellikle İngilizce kullandığınızda Dünya çapında marka bilinirliğinizi artırmak, B2B ya da B2C iletişimi kurabilmek için LinkedIn’i bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Kişi profilleri için de, 20 milyondan fazla açık iş pozisyonu bulunuyor. LinkedIn arama alanına kendi iş alanınızla ilgili örneğin İngilizce bir anahtar kelime yazdığınızda, o iş alanı ile ilgili dünyanın birçok yerinden açık pozisyonlar önünüze sıralanacaktır. Böylece sadece Türkiye değil, farklı ülkelere kolayca iş başvurusu yapmanızı sağlayan çok önemli bir fırsat sunuyor. Farklı bir ülkede çalışmak isterseniz o ülkeye henüz gitmeden, LinkedIn’den iş başvurusu yapabilirsiniz,  online iş görüşmesi ayarlayabilirsiniz ve kabul edildikten sonra o firmanın sizi daveti ile farklı bir coğrafyada yeni işinize; daha doğrusu yeni hayatınıza başlayabilirsiniz.
Dünyanın birçok yerindeki kariyer fırsatı elinizin altında bulunuyor.

LinkedIn’de erkek kullanıcılar çoğunlukta; kullanıcılarının %57’si erkek iken %43’ü kadındır.
İnternet kullanan erkeklerin %28’i, kadınların da %27’si LinkedIn kullanıyor.

LinkedIn yaş ortalamasında ağırlık ise, iş hayatına yeni başlayanlar ile daha deneyimli olan kişilerden oluşan 25-34 yaş grubundadır.
Daha sonra sırayla, 18-24 yaş olan öğrenci yeni mezun stajyer kullanıcı kitlesi ve ardından 35-54 yaş ve daha ileri ki yaş gruplarında olan deneyimli kullanıcı kitlesi geliyor.

LinkedIn ile en çok bağlantı kuran meslekler; İnsan Kaynakları, Ürün Yönetimi, İş Geliştirme, Pazarlama ve Danışmanlık.
Bunların dışında, LinkedIn kullanıcıları arasında çeşitli iş kollarında çalışan yöneticiler, CEO’lar, uzmanlar, girişimciler, üniversiteliler, eğitmenler, akademisyenler, yazarlar, reklamcılar, satış ve pazarlamacılar gibi birçok pozisyonda üye bulunmaktadır.

LinkedIn’de içerik paylaşarak yapılan pazarlama faaliyetlerinin istatistikleri de çok dikkat çekici.
Yani, LinkedIn’de belli bir rutinde içerik paylaşarak ağınızı genişletebiliyorsunuz.
Hem kişisel olarak hem de işletme olarak, içerik paylaşımı ile yapılan pazarlama stratejisi, marka bilinirliklerini artırmada ve bağlantıları genişletmede çok etkili olduğu görülüyor. LinkedIn’de işletmeler ya da kişisel kullanıcılar ilgi alanları ya da faaliyetlerine göre içerik paylaşımları yapıyor ve bu kullanıcıların 3 milyon kadarı haftalık olarak içerik paylaşıyor.

Kullanıcıların sadece yaklaşık 1 milyonu LinkedIn’de makale yayınlıyor. Bu makaleleri okuyanların %45‘i de üst düzey yönetici pozisyonundadır.
Bu makalelerde, bir şeyin nasıl yapıldığını anlatan ve liste olarak sıralanarak anlatılan yayınlar en çok etkileşim alanlardır.
Sizler de LinkedIn paylaşımlarınızın ilgi görmesi için; bazı faydalı bilgileri “nasıl yapılır” konulu ve “listeleyerek” sade ve anlaşılır şekilde hazırlayabilirsiniz.
Paylaşımlarda içeriklerin 5, 7 ve 9 başlığa bölünerek anlatılması en iyi etkileşimi almalarını destekliyor.

Makalelerde 40-49 karakter arasında başlık kullanıldığında daha çok etkileşim alınabiliyor.

Video içermeyen makaleler video içerikli makalelere göre daha iyi reaksiyon göstermiştir. Bu istatistiğin, Instagram Facebook Twitter gibi diğer sosyal mecralarda tam tersi olduğunu hatırlatmak isterim. LinkedIn kültürünün diğer sosyal ağlardan ne kadar farklı olduğunu sadece bu istatistikten bile anlayabiliriz.

İşletmelerin yıllık bütçe planları oluyor biliyorsunuz. Bu planda artık digital pazarlama faaliyetleri çok önemli. Digital pazarlama için sosyal mecralara harcanacak efor, istihdam, maliyetler çok önem taşıyor.

LinkedIn de büyüdükçe bu digital pazarlama planında geniş yer almaya başladı.

B2B pazarlamacılarının %92’si, LinkedIn’i,  dijital pazarlama planlarına dahil ediyor.

Pazarlama yöneticilerinin %91’i, LinkedIn’i, kaliteli içerik bulmak için en iyi yer olduğunu söylüyor.

Bu istatistikler, özellikle işletmelerin, rakipleri ile rekabette kalabilmek için LinkedIn’de olmaları gerektiğini gösteriyor. Bu yüzden bir an önce LinkedIn profilinizi açıp, içerik paylaşımlarına başlamanızı öneririz. Pazarlama stratejileri için çok değer taşıyor.
Kişisel profiller CV’lerini yani profesyonel olarak kendi kalifikasyonlarını geniş kitlelere ulaştırırken, işletmeler de marka bilinirliğini artırmada, potansiyel müşterilere ulaşmada ve işini yurt içi ve yurt dışı platformda geliştirmek için vakit kaybetmeden LinkedIn’i etkin şekilde kullanmalarında fayda var.

B2B web sitelerine ve bloglarına sosyal medya kullanıcıları vasıtasıyla gelen trafiğin %50’sinden fazlası LinkedIn’den geliyor. Bu nedenle LinkedIn profillerinizde blog ya da web sitenize ait linkleri mutlaka ekleyin. LinkedIn’de profil fotoğranızın altına “web siteyi ziyaret et” isimli bir yönlendirme butonu da eklenebiliyor. Bu butonunu eklemeyi unutmayın.

Microsoft, 2016’da LinkedIn’i satın almak için 26,2 milyar dolar ödemişti.
LinkedIn sadece 2020 yılı için planladığı gelir ise 6,4 milyar dolardır.
LinkedIn’in değerinin artması, kullanıcılarının da bu platformdan giderek daha çok faydalanmasını
sağlayacaktır.

İstatistiklerden LinkedIn’in önemini görebiliyoruz.

Linkedin’de olmanın avantajları nelerdir?

LinkedIn sayesinde, iş hayatının güncel haberleri, trendleri elinizin altında oluyor. Her an hesabınızı kontrol ederek sektör dinamiklerini takip edebiliyorsunuz. Kendi çalışmalarınız ve gelişiminiz için gereken bilgi ve ilhamı uzun uzun vakitler harcamadan, farklı kaynaklara erişme sıkıntısı çekmeden kolayca işin uzmanlarından edinebiliyorsunuz. Araştırmaya harcayacağınız eforu, edindiğiniz bilgiler ile yapacağınız faaliyetlere harcayabilirsiniz.

İş arıyorsanız, iş değiştirmek istiyorsanız ve çalışmak istediğiniz belli kurumlar varsa ama istediğiniz pozisyon için iş ilanı açılmamış olsa bile LinkedIn’den CV’inizi online olarak istediğiniz kuruma gönderebilirsiniz. İlgilendiğiniz açık pozisyonlar varsa da CV’inizi pdf olarak LinkedIn’den o anda yönlendirebilirsiniz.

İşverenler de LinkedIn’den aranan pozisyonla ilgili anahtar kelimelerini LinkedIn arama alanına yazarak istediği kriterlerde birçok adaya kolayca ulaşıp, hemen iletişime geçebiliyor.
CV’leri online olarak vakit kaybetmeden hızlıca inceleyebiliyor. Böylece, uygun aday bulmaları oldukça kolaylaşıyor.
LinkedIn’de en çok kayıtlı olan meslek grubu İnsan Kaynakları. LinkedIn’i bir aday havuzu gibi kullanıyorlar.
Bu yüzden, hem işletmelerin hem de kişilerin LinkedIn’de bilgilerini doğru yazması ve güncel tutması, beklentilerin karşılanasında oldukça önem taşıyor.
Artık iş görüşmesinden önce, İnsan Kaynakları LinkedIn hesaplarını mutlaka kontrol ediyor.
Adaylara, LinkedIn hesabı olup olmadığı da sorulabiliyor.
Bu arayışa olumlu yanıt verebilmek, günün beklentilerini yakalamak için, bir LinkedIn profili oluşturmak gerekiyor.
LinkedIn profilinin nasıl etkili hazırlanabileceği ile ilgili yazımızı da okuduktan sonra profilinizi düzenlemenizi öneririz.

LinkedIn’de güçlü referanslar edinebilirsiniz. Bunun için LinkedIn’i aktif kullanarak, ilgi alanınızla ilgili yetkin kişiler ile bağlantı kurabilirsiniz. Bu kişilerle iletişime geçebilir, yetenekleriniz, projeleriniz ve aktivitelerinizle dikkat çekerek referanslarını alabilirsiniz.

LinkedIn ile iş çevrenizi genişletebilirsiniz. Sadece kendi bağlantılarınızı değil, bağlantılı olduğunuz kişilerin bağlantıları ile de bağlantı kurarak çevrenizi genişletebilirsiniz. Düzenli olarak ne kadar etkileşim içinde olursanız ve ne kadar güçlü bağlantılar kurarsanız, profilinizin başkaları tarafından görünürlüğü de o kadar artacaktır. Bağlantılı olduğunuz kişiler, sizin paylaşımlarınızı beğendiğinde ya da yorum yaptığında, o kişilerin bağlantıları da, sizin paylaşımınızı kendi zaman akışlarında görüyorlar. Bu kişiler, eğer içeriklerinizi beğendiyse, ilgi alanlarına hitap ediyorsa, sizi takip etmeye başlayacaklardır.

Bağlantıda olduğunuz kişiler, paylaşımlarınızın altına yorumlara, bu paylaşımınızı tavsiye anlamına gelen “+” işareti yazabilirler, bu işaret kendi bağlantılarının da görmesini sağlayabiliyor. Bu şekilde de ağınızı genişletmeyi deneyebilirsiniz.
Bu etkileşim modelini, sadece içerik paylaşımlarınızda değil, özellikle kendiniz ya da bağlantıda olduğunuz kişinin iş ya da staj arama ilanını paylaşarak, yorumlara gelen “+” işaretleri ile iş arayışını çok geniş kitlelere yayabilirsiniz. İş bulma olasılığı da kısa sürede yüksek oranda artacaktır. Bu da LinkedIn’in çok önemli avantajlarından biridir.

Sosyal medya yönetimi hakkında tüm detaylar ve örnekler için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.

Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!

@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast


Yorumumu Yazıyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar * ile işaretlendi


Oynat Kapak Parça Başlığı
Yazarları Takip Et
EN TR