BlockChain Network Nasıl Kurulur?
4 Metotta BlockChain Türleri
Hangi Projelerde BlockChain Gereklidir?
BlockChain Projeleri İçin Bilgi Kaynakları, Seminer ve Konferanslar Nelerdir?
Aklınızdaki bir projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz. Ancak, sizin projeniz için bir blokzincir altyapısı gerçekten gerekli midir? Öncelikle bu konuyu netleştirmek gerekecek.
Hangi Projelerde Blokzincire İhtiyaç Vardır?
Blok zincir, neticede bir veritabanıdır. Dolayısıyla temelde veri depolama ile ilgilidir.
Eğer, projenizde veri depolamaya gerek yoksa blok zincir kullanılmaz.
Projenizde veri depolamak gerekiyor diyelim. Ancak, bu veri girişinin sadece tek bir alanda yapılması yeterli ise, yine projenizde blok zincir kullanılmaz.
Eğer, birden fazla tarafın olduğu, yani birden çok birim tarafından veri girişi gerektiren durumlarınız varsa ve bunu mevcut veritabanları ile yapmanız yeterli ise yine blok zincire ihtiyacınız yok demektir.
Bunların dışındaki projeler için, blok zincir teknolojisini düşünebilirsiniz.
Blokzincir Sistemlerinin Sınıflandırması
BlockChain Network’ü Nasıl Kurulur? BlockChain türleri nelerdir?
Blockchain Network’ü kurmanın şimdilik 4 yolu var.
1. Konsorsiyum blok zincirleri (Consortium Blockchains):
“izin verilen blok zincirleri”(“permissioned blockchains”) olarak da ifade edilebiliyor.
Daha çok iş sektörü için en uygun zincir çeşididir.
Konsorsiyum blok zincirleri, aynı işletmedeki birden fazla kuruluşun faaliyet gösterdiği bir ortam için en uygun blok zincir çeşididir. Örneğin; bir grup şirketi gibi çoklu organizasyonlara uygundur.
Konsorsiyum blok zincirinde, blok doğrulama ve uzlaşma işlemlerinde tek bir organizasyonun yerine, önceden belirlenmiş bir grup, karar verici olarak bulunur. Yani, fikir birliği (konsensüs) süreci önceden seçilmiş bir grup tarafından kontrol edilir.
Kimlerin ağa katılabileceğine ve kimlerin madencilik yapabileceğine bu grup karar verir.
Bu yapıda blok doğrulaması için, bir bloğun sadece yetkili grup tarafından imzalanmışsa geçerli sayıldığı çoklu bir imza şeması kullanılır.
Bu block zincir sistemi esnek yapıdadır. Çünkü, blockchain‘i okuma ve işlem yapma hakkı herkese açık veya katılımcılarla sınırlı olabilir.
Bu blok zincir çeşidini; birbirleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmak isteyen kuruluşlar tercih edebilir. İşlemlerin gerçekleştirilmesi veya bilgi aktarılması için ortak bir zemin sunar.
2.Yarı özel blok zincirleri (Semi-Private Blockchains):
Önceden belirlenmiş kriterleri karşılayan herhangi bir kullanıcıya erişim izni veren, tek bir şirket tarafından yönetilir. Bu yüzden; bu zincir yapısı; ademi merkeziyetçi olmasa da(yani dağıtık defter mantığında olmasa da), bu tür izin verilen, (B2B) işletmeler arası kullanımda ve hükümet uygulamaları için tercih edilebiliyor.
3. Özel blok zincirleri (Private Blockchains):
Kurumsal ortamlar için daha uygundur.
Özel blok zincirleri, zinciri kimin görebileceğini, okuyabileceğini, ona işlem gönderebileceğini ve fikir birliği (konsensüs) sürecine katılabileceğini belirleyen(belli kurallar oluşturan) tek bir kuruluş tarafından kontrol edilir. Yani, tamamen, aslında merkezi olan bir zincir olmasına rağmen, zincirin kopyası yine de katılımcılarda bulunur.
% 100 merkezileştirildiklerinden, bu “özel blok zincirleri” korumalı-sanal ortamlara uygundur.
Yani, bir kuruluş, sisteminde; katılımcılara erişim vermek istemiyor ancak BlockChain özelliklerinden yararlanmak istiyor ise bu model uygundur.
Bireyin veya kurumun kontrol altında kalması ve bilgilerin gizli tutulması gereken durumlarda kullanılır.
4. Genel (Kamu) blok zincirleri (Public Blockchains):
Bitcoin ve Ethereum ya da kamu blok zincirleri için uygundur.
Örneğin; değerli eşya ya da belgelerinizi, şirket sözleşmeleri veya arazi tapularınızı güvenle saklamak gerektiren bir sistem için Public Blockchains kullanılabilir. Ya da Bitcoin gibi ödeme sistemleri için yani finans sistemlerinde kullanılabilir ya da oy kullanma seçim faaliyetleri için uygun bir blockchain çeşididir.
Özel blok zincirlerindeki izin yapısının tam tersine, Genel blok zincir türünde;
Herkes herkese açık bir blockchain okuyabilir, ona işlemler gönderebilir veya fikir birliği (konsensüs) sürecine katılabilir. Genel blok zinciri, farklı kurumlara bağlı ya da bağımsız kişilerin katılımına, kayıt eklemesine ve madencilik yapmasına imkân veren açık bir platformdur, bir kısıtlama yoktur.
Yani “izinsiz”( “permissionless”) diyebiliriz. Her işlem (transaction) herkese açıktır ve kullanıcılar anonim kalabilir.
Herkes oy birliğine katılma ve kimliğini gizli tutabildiğinden kamuda seçimlerde kullanımına uygun bir blok zincir türüdür.
Dezavantaj olarak; herkese açık bir sistem olduğundan yavaş işler. Ve blok zincirde, veri boyutunun büyümesinden dolayı, zincirde bir değişiklik yapılması sırasında uzlaşma protokollerine çok iş yükü düşer.
Ethereum platformları için de uygundu. Akıllı sözleşme gereken ya da güvenlik gerektiren sistemler için uygundur.
Araştırmalara göre, literatürde en çok kullanılan blokzincir çeşidi: Genel Ethereum’dur.
Bunun dışında, Özel Ethereum, MultiChain, IBM Bluemix, Hyperledger ve Bitcoin sistemleri de kullanılıyor.
BlockChain Teknolojisi Bilgi Kaynakları, Seminer ve Konferanslar Nelerdir?
BlockChain güvenilir bilgi kaynakları için akademik makaleler veya geleneksel medya kaynaklarını inceleyebilirsiniz. Büyük Küresel Danışmanlık Firmaları, Stratejik Araştırma Kuruluşları, Merkez Bankaları başta olmak üzere bankacılık ve Finans Kuruluşları, Kamu Kurumları, Küresel teknoloji Finans firmalarının raporlarını, analizleri, çalışma, etkinliklerini takip edebilirsiniz. Ancak, çoğu İngilizcedir. Türkçe kaynak olarak;
BlockChain Türkiye Platformu, Fintech İstanbul Platformu, TÜBİTAK, BTK, BlockChainIST Center, Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği, Binance sitesini, BtcTurk sitesini ve OECD sitesini takip edebilirsiniz. OECD Türkçe’de “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü” veya “İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı” olarak bilinen uluslararası bir ekonomi teşkilatıdır.
Seminer ve Konferanslar için;
Blockchain Economy Konferansını ve Dubai BlockChain Zirvesini takip edebilirsiniz.
Ayrıca, Webrazzi Summit 2020 İnternet Konferansı 21-22 Ekim 2020, online yapılacak.
FinTech Konferansı 16 Aralık, Hilton İstanbul Maslak
Bitcoin ve Kripto Para Belgeseli için Inside The Cryptocurrency Revolution ya da
Kripto Para Devriminin İç Yüzü olarak Youtube üzerinden izleyebilirsiniz.
Belgeselde, kağıt paranın ve kredi kartlarının yerini, bitcoin ve türevlerinin nasıl aldığını anlatılmaktadır.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.
Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
@WOOpodcast Podcast Erişim Kanallarımız:
@WOOpodcastcom Sosyal Medya Kanallarımız:
Facebook
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast