Instagram reklamlarında başarılı olmanın yolları nelerdir? Instagram’da hedef kitle nasıl oluşturulur? Instagram reklam modelleri nelerdir? Instagram’da hedefleme yöntemleri nelerdir? Reklam sisteminde, temel ve etkili hedef kitle özellikleri nelerdir? Instagram’da etkili doğru hedefleme nasıl yapılır? Hedefleme yaparken kullanımı zorunlu seçenekler nelerdir? Instagram’da temel hedef kitleleri seçerken bilmeniz gereken faktörler nelerdir? Hedef kitlenizi belirledikten sonra, Instagram sponsorlu reklamlarda başarıyı arttıracak yöntemler nelerdir?
Instagram reklamları konulu bu yazımızda odaklanacağımız asıl konu, Instagram sponsorlu reklamlarda başarılı olmanız için, yapmanız gerekenler. Yani reklam hesabınızı kurarken ya da kurduktan sonra, reklamlarınızı yönetirken başarı getirecek ipuçları vermek.
Reklam panelinin kurulumu ile ilgili teknik bilgilere ihtiyacınız olursa gelecek blog yazılarını takip edebilirsiniz. Reklam panelini en etkili şekilde kurmak ve geliştirmek için önce bütünü görmeniz ve buna göre stratejiler belirlemeniz önemli. Bu yüzden önce size başarı getirecek ipuçlarını bilmeniz ve daha sonra kurulum aşamasına geçmenizi öneririz.
İşte Instagram reklamlarınızda başarılı olmasının yolları!
Instagram’da reklam verebilmeniz için, Instagram hesabınızı İşletme hesabına çevirmeniz gereklidir.
Yani Profesyonel Hesaba Geçiş Yapmalısınız. Hemen birkaç hatırlatma yapmakta fayda var.
İşletme hesabına geçerken, Facebook’a da bağlanma seçeneği göreceksiniz.
Reklam verebilmeniz için İşletme hesabına geçerken bu Facebook hesabını bağlama seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Bu da demek oluyor ki, reklam verebilmek için ayarlarınızı sırayla şöyle yapmalısınız; İşletmenize önce Facebook hesabı açmanız gerekir ve Facebook sayfasının da yönetici yetkisine sahip olmalısınız. Sonra Instagram hesabı açmanız, sonra Instagram hesabını İşletme hesabına çevirmeniz, işletme hesabına çevirirken Facebook ile bağlan seçeneğini de tıklamanız gerekiyor demektir.
İşletme hesabına nasıl geçildiğini Instagram’da İşletme hesabına nasıl geçilir? isimli blog yazımızdan okuyabilirsiniz ya da dilerseniz İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisinden dinleyerek de öğrenebilirsiniz.
Tüm bu ayarları yaptınız, artık reklam vermek istiyorsunuz.
Instagram’da sponsorlu reklam vermek için, önce reklam hesabınızı kurmanız gerekiyor.
Reklam Hesabınızı, bilgisayar ya da telefon üzerinden olmak üzere iki yolla kurabilirsiniz.
Birincisi, bilgisayar üzerinden Facebook Business Manager (Facebook Ads Manager) ( https://business.facebook.com/ ) sitesine girerek kurabilirsiniz.
İkincisi ise, telefonunuzdan Instagram uygulamanızdan girerek kurabilirsiniz.
Önerimiz, kurulumu bilgisayar üzerinden yapmanız. Böylece Instagram uygulamasının kısıtlarına takılmadan ve tüm seçenekleri detaylı bulabileceğiniz.
Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra, şimdi gelelim, Instagram reklamlarında başarı sağlayacak ipuçlarına. Bu bilgileri, reklam hesabı kurulumu esnada da, okumanız faydalı olacaktır.
Instagram’da reklam vermek için önce hedef kitle oluşturmanız gerekir. Hedef kitlenizi doğru belirlemeniz, reklamlarınızın başarısını artıran önemli bir kriter.
Instagram’da hedef kitle nasıl oluşturulur?
Burada kendinize şu soruyu sorabilirsiniz. “Bu ürünü kim alır?”
Bunun cevabını düşünerek, gerçekçi şekilde verdiğinizde, diğer ayarları yapmanız kolaylaşacaktır.
Örneğin, benim ürünümü; Türkiye’de yaşayan, Yüzme sporu ile ilgilenen, 18-34 yaş aralığındaki, Kadın ya da Erkek, bekar ya da evli, aylık geliri 5000 TL ve üzeri olan kişiler alır…vb. gibi. Kendi hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.
Cevabınızı belirlediniz.
Instagram hedef kitle ayarlarınızı yapmadan önce, Facebook panelinden hedef kitle istatistiklerinize de göz atabilirsiniz. Çünkü, Instagram, en güçlü hedefleme yeteneğine sahip olan Facebook reklam sistemini kullanıyor. Instagram reklamları için, Facebook’ta oluşturduğunuz reklamlarla, aynı hedefleme seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Reklam sisteminde, temel hedef kitle özellikleri şöyledir;
İnsanları yaş, cinsiyet, ilişki durumu, eğitim, iş yeri, iş unvanı gibi demografik bilgilerine göre hedefleyerek reklamlarınızı bu kişilere eriştirebiliyor.
İş yapmak istediğiniz yerlerdeki insanlara konum özelliği üzerinden reklamlarınızı eriştirebiliyor.
İnsanları hobileri, sevdikleri eğlence türleri gibi ilgi alanlarına göre reklamlarınızı eriştirebiliyor.
İnsanlara alışveriş davranışları, cihaz kullanımı ve diğer aktivitelere göre reklamlarınızı eriştirebiliyor.
Hedefleme yaparken kullanımı zorunlu seçenekler; ülke, yaş ve cinsiyet hedefleridir. Ancak, reklamlarınızı görecek insanlar üzerinde daha fazla etkili ve kontrol sahibi olmak için, saydığım tüm bu hedefleme seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Yalnız şunu hatırlatmalım, reklamların başarılı olması sadece sizin elinizde değil, bu bir gerçek. Saydığımız hedefleme özellikleri arasında örneğin insanların hobileri, eğlence türleri, bulunduğu yerler…gibi özellikleri, insanlar örneğin; Facebook hesaplarında güncel tutmuyorlarsa, vereceğiniz reklam belki de o anda o insanlara hitap etmeyecektir. Örneğin; kişi birkaç yıl önce Facebook hesabına girmiş olduğu spor dalları, kitap türleri, medeni hali, iş unvanı, işaretlediği etkinlikler gibi özellikler birkaç yıl sonra değişmiş olabilir ama bu bilgileri Facebook hesabında güncel değilse, o kişi için yaptığınız hedefleme ve reklam gösterimi size bir dönüşüm sağlamayabilir. Yani siz teknik olarak tüm bilgileri doğru girseniz de, kişi eğer bilgilerini güncellememiş ise o kişi sizin için yanlış bir hedef olabilir. Yani, eğer reklamlarınızda başarıya gidemiyorsanız, bunun sebebi hedeflemedeki teknik bir hata olmaya bilir, sizden kaynaklanmayabilir. Kısacası çalışmanın doğru olup olmadığı sadece size ya da teknik bir duruma bağlı olmayabilir. Bunlara nasıl çözümler getirebileceğinize yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Temel hedef kitleleri seçerken bilmeniz gereken 3 faktör var;
1.Özellikle 18-34 yaş arası Instagram’da yoğun olarak aktif, mecrayı tüm özellikleri ile kullanabilen, bilgilerini en çok güncel tutan kitledir. Ayrıca, markaları takip etmek, beğeni yorum yapmak ve kendi hesaplarında markalara ait paylaşımlara en çok yer veren kitledir. Ve genel olarak da zaten Instagram daha çok gençlerin aktif kullandığı bir uygulamadır. Eğer ürününüz daha çok gençlere hitap ediyorsa, reklamlarınızda Facebook yerine Instagram’a ve özellikle de 18-34 yaş hedef kitleye ağırlık verebilirsiniz; eforunuzu, çalışmalarınızı ve bütçenizi daha çok Instagram’da ve bu yaş grubu için planlayabilirsiniz.
2.Instagram’da ilgi gören konu başlıkları.
Genel olarak Instagram’da en çok ilgi gören konu başlıklarını moda, kozmetik, güzellik, mutfak, müzik, sinema, eğlence olarak sayabiliriz. Reklamlara başlamadan önce, hedef kitlenizin ilgi duyduğu konu başlıklarını araştırmanız faydalı olacaktır. Bir yandan da hedefleme yaparken ilgi alanı ya da davranış hedeflemelerini çok da spesifik seçmeden, daha genel başlıklarda seçmeniz avantajlı olacaktır. Çünkü hedefleme derinleştikçe Instagram reklamlarınızın ulaşacağı kullanıcı sayısı azalacaktır. Bu da reklam dönüşümlerini azaltabilir. Konu seçimlerini genel başlıklar seçmeye özen gösterebilirsiniz.
Moda, kozmetik, eğlence… vb. gibi.
3. Reklamlarda kullandığınız görsel ya da video görüntülerini ilham veren, estetik ve çözünürlüklerini kaliteli tutmanızda fayda var. Bu özellikleri iyileştirdikçe dönüşler de giderek artacaktır.
Hedef kitlenizi belirledikten sonra, şimdi de, Instagram sponsorlu reklamlarında başarıyı arttıracak diğer yollara bakalım.
Instagram’da çeşitli reklam modelleri bulunur. Hedef kitleniz, bütçeniz ve çalışma kaynaklarınıza göre hangi reklam modellerini seçeceğinize karar verebilirsiniz.
Daha sonra, aldığınız reklam sonuçlarına göre reklam modellerinizde değişiklikler yapabilirsiniz.
Bu nedenle, Instagram’da hangi reklam modelleri olduğunu bilmeniz faydalı olacaktır.
Instagram reklam modelleri nelerdir?
Instagram’da 7 reklam modeli bulunur;
1. Instagram video reklamları : Video içeren bir reklam oluşturur ya da görselleri videoya dönüştürür.
2. Instagram görsel reklamları : Tek görsel içeren reklam oluşturur.
3. Instagram carousel (döngü) reklamları : İki veya daha fazla kaydırılabilir görsel veya video içeren bir reklam oluşturur.
4.Instagram hikaye reklamları: En fazla 10 görsel içeren başa dönen bir video reklamı oluşturur.
5.Instagram koleksiyon reklamları : Video, görseller veya her ikisini birden kullanarak bir ürün veya yaşam tarzına odaklanan, bütüncül bir hikaye anlatan, katalog inceliyor hissi veren reklam modeli oluşturur.
6. Instagram Keşfet reklamları: Instagram’da ekranın altındaki arama ikonuna tıkladığınızda Instagram’ın Keşfet sayfasına girmiş olursunuz. Buradaki içerikler her kullanıcının kendine özeldir ve bu sayfada, kişilerin ilgi alanlarına dayalı olarak, kişiselleştirilen, derleme içerikler bulunur.
Artık işletmeler de, Keşfet’te, bu keşfetmeye yönelik düşünce tarzına sahip kişilere erişebilirler. Hazırladığınız reklamların bu keşfet sayfasında görünmesini sağlayabiliyorsunuz.
7. Instagram’da “uygulamanın içinden” reklamları: Instagram’da paylaşmış olduğunuz bir gönderiyi seçin ve Tanıtımını Yap’a dokunun. Tabi, bunun için, Instagram’da İşletme Hesabı ayarında olmanız gerekir. Bu şekilde, bir gönderinizi reklama çevirmiş oluyorsunuz. Ve, Instagram’ın mevcut takipçilerinize benzeyen kişilerden oluşan bir hedef kitleyi, otomatik olarak oluşturur ve gösterim yapar. Çok pratik bir reklam modeli. Özellikle, Instagram’da reklam vermeye yeni başlayacaklar için eğer Facebook Ads Manager paneli size karmaşık geliyorsa, başlangıç olarak bu reklam modelini deneyebilirsiniz. Normal bir gönderinizi, kolayca reklama dönüştürüyorsunuz. Reklam panelinde ayarlar ile uğraşmaya gerek kalmadan hemen reklamınızı oluşturabiliyorsunuz.
Her bir reklam modelinin etkisi, yayınlayacağınız ürüne, hizmete, hedef kitle gibi birçok metriğe göre değişebilir. En doğrusu budur denebilecek reklam modeli bulunmuyor. Bu nedenle bütçenize uygun olan ve içeriğini kaliteli yapabileceğinizi düşündüğünüz, en basit reklam modelinden başlayabilirsiniz, zaman içerisinde farklı reklam modellerini deneyebilirsiniz.
Reklam içeriklerinizi oluştururken, etkili içerik oluşturmayla ilgili ipuçları verdiğimiz, podcast’i de dinlemaniz çok faydalı olacaktır. Bunun için İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisinin 3.bölümünü dinleyebilirsiniz. Böylece işiniz kolaylaşacaktır.
Reklamlarda başarılı olmak için esas konu, doğru zamanda doğru insana ulaşmak.
Bunu sağlamak önemli. Ancak, tabi ki bir çok değişken var; rakipleriniz, reklamın süresi, reklamda gösterdiğiniz ürün, renk, görsel, seçilen hedef kitle, potansiyel müşterinin reklamı gördüğü andaki duygusu, o ürüne ihtiyacı olup olmadığı, reklama baktığı saat aralığı vb. gibi sizin müdahale edebildiğiniz ve edemeyeceğiniz birçok metrik var.
Bu nedenle başarınızı getirecek diğer önemli etken de, kesinlikle deneyim. Deneyim kazanmak ve bu deneyimi kullanabilmek için reklamlarınızın sonuçlarını incelemeli ve bu sonuçlara göre, yeni stratejiler belirlemek önemli.
Reklamlarınızı belli bir süre takip etmeli ve reklamlarınız bittiğinde de sonuçlarını incelemeniz gereklidir. Hangi reklamlar başarılı oldu, hangileri başarısız oldu ve nedenlerini not alabilirsiniz. Başarısızlık getiren sebepleri değiştirmeli, onlar üzerinde daha iyileştirici çalışma yapmalısınız. Başarılı olanlara ise yoğunluk vermelisiniz. Böylece hataları ortadan kaldırarak reklamları iyileştirebilirsiniz. Yani, çalışmalarınızın aynı zamanda size deneyim kazandırdığını ve bu deneyimleri kullanmanın da, size artıları olacağını asla göz ardı etmemelisiniz. Sonuçta, deneyimin de, bir değer olduğunu unutmamalısınız.
Bunu yapabilmeniz için örneğin, şu yolu izleyebilirsiniz; bir reklama en az 4 gün test süresi verin ve sonuçlar kötü gidiyorsa o reklamı durdurun. Reklamı durdurmaktan çekinmeyin, çünkü kötü giden bir reklam giderek daha da kötü olacaktır. Başarılı olan reklamları ise süreç içerisinde artırmanız doğru olacaktır. Bu test süreciniz için önce kendinize hedef koyun.
Örneğin; bu testlerinizi yaparken, harcayacağınız bütçenize karşılık, ulaşacağınız potansiyel müşteri sayısı, etkileşim, satış adeti gibi hedefler koyarak, bu hedeflere ulaşana dek, sürekli takip ederek değişiklikler yaparak, iyileştirmelere devam edebilirsiniz. Kısacası kendinizi, kendinizin patronu gibi takip etmeniz gerekiyor.
Bu test sürecinde, reklamlarınızdaki görsel ve video içeriklerde kullandığınız renk, obje, tarz, sunum şekli, slogan, video konsepti, buton, hashtag vb. gibi öğelerin, o zaman aralığında, sosyal medyada trend olup olmadığını da dikkate alırsanız, olumlu etkiler katlanacaktır. Bunları popüler marka ya da kişilerin çalışmalarını, influencer’ları ve rakiplerinizi belli aralıklarla inceleyerek gözleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, çok fazla metrik var, bu nedenle tek bir doğru da yoktur. Her bir reklamın doğrularını ayırt edebilmek için sürecinizi takip etmelisiniz.
Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi başarılı olabilmek için, yaptığınız çalışmanın erişilebilir, ölçülebilir ve anlaşılabilir olması gerektiğini unutmayın.
Instagram reklamlarınızın performansını, Instagram’daki “İstatistikleri Gör” bölümünden ya da aynı Facebook reklamlarında olduğu gibi, Facebook reklam yönetim (Facebook Ads Manager) sayfasından görüntüleyebilirsiniz.
Bunların haricinde, takipçi sayınızı artırmanın yollarını ve etkili içerik oluşturma yolları hakkında birçok yöntem bulabileceğiniz İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisini dinleyebilirsiniz.
Sosyal medya yönetimi hakkında tüm detaylar ve örnekler için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.
Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!
@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
Linkedin
Youtube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast