Facebook’ta başarılı olmanın yolları nelerdir?
Facebook, az bir bütçeyle doğru hedef kitleyi seçerek, pratik şekilde markanızı duyurabileceğiniz ve satış yapabileceğiniz değerli bir sosyal mecradır.
Başarı sağlamak için; her konuda olduğu gibi, doğru planlama ve yalın net bir dil kullanımı, sizi geniş kitlelere ulaştıracak, kendinizi en doğru şekilde ifade etmenizi sağlayarak ve sonuç olarak da satış potansiyelinizi artıracaktır. Yani, sosyal mecralarda temelde anlaşılır bir iletişim yolu izlemek harcadığınız eforu satışa dönüştürecektir.
Bunun yanı sıra Facebook, bir web ortamı olduğundan, bu mecra göze de hitap ediyor. Bu yüzden Facebook’ta kullandığınız görsellerin de bu ortamda en iyi görünecek şekilde seçilmesi, görsel boyutlarının uyumlu şekilde düzenlenmesi gibi minik teknik rötuşlar da önem taşıyor.
Tüm bu konularda uyumu yakalayabileceğiniz ve sizi başarıya götürecek 20 ipucunu uygulayabilirsiniz.
1.İşletme hesabınızın profil fotoğrafı için logonuzu ya da işletmenizi en iyi ifade eden bir görsel seçerek, 180×180 px ölçüde hazırlamanız en iyi görüntüyü sağlayacaktır.
2.Profil resminizin üzerindeki büyük fotoğraf olan, kapak fotoğrafınızı da 820×312 px ölçüde düzenleyerek ideal bir görüntü sağlayabilirsiniz.
3.Kısa açıklama kısmında işletmenizin verdiği hizmetlerden özet olarak bahsedebilirsiniz.
Uzun açıklama kısmında da işletmenizin hakkında ve İşletmenizi farklı kılan özellikleri de ekleyerek ayrıntılı metin yazabilirsiniz.
4.İşletmenizin bir mağazası ya da ofisi var ise ve sizi takip edenlerin ziyaret etmesini isterseniz, “Toplu Taşıma” bölümüne adresinizi tarifleyerek yazabilirsiniz. Bunun dışında açık adres, telefon, web site adı, çalışma saatlerinizi de profilinize eklemeniz gerekir.
5.Facebook sayfanızda, paylaşımlarınızda sadece bir link ve metin paylaşmak yerine;
görsel ve video ağırlıklı içerikler paylaşmak ve net bir mesaj vermek her zaman daha çok etkileşim getirecektir.
Bu arada, videolarınızı farklı bir siteden çekip koymak yerine, videolarınızı direkt Facebook’a yüklemek daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha yüksek performans sağlayacaktır.
Örneğin; Facebook paylaşımınızda, YouTube video linki paylaşmak yerine, Facebook’a doğrudan bir video yüklemek sayfanızın etkileşim oranı açısından en iyisi.
YouTube ve benzeri platformlara yükleyeceğiniz videolara zaman zaman erişim problemi olabiliyor ya da kullanıcı video’ya tıkladıktan sonra bulunduğu Facebook sayfasını terk ederek Youtube’a gidiyor. Bu da hem izlenme kaybı hem de sayfanızın ziyaretçi sayısının düşmesine sebep oluyor.
Ayrıca, Facebook İstatistiklerine göre Facebook’a doğrudan yüklenen video’ların, Youtube linki ile eklenen videolara göre birkaç kat daha fazla etkileşim aldığını gösteriyor. Buna dikkat etmenizde fayda var.
Video içerikleri, görsel içeriklere göre performansı daha da yükselttiğinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
Burada bilinmesi gereken, küçük bir detay var ki, videonuz açıldığında ilk birkaç saniyede merak uyandırıcı, eğlendirici ya da etkileyici bir giriş yapmanız ve aynı zamanda videonuzu çok uzun tutmamanız videonuzun izlenme performansını artıracaktır.
Ayrıca, videonuzu yayınlarken konum eklerseniz daha fazla kişiye ve izlenme sayısına ulaşabilirsiniz, hashtag (etiket) yapabilirsiniz ve videonuzun ne hakkında olduğunu kısa bir açıklama yazarak paylaşmanız faydalı olacaktır.
Kısacası, video içeriklerinizin formülü şu: Video direkt Facebook’a yüklenecek, ilk açıldığında etkili merak uyandırıcı bir girişi olacak, birkaç dakikalık olacak, açıklamasına konusu hakkında çok kısa net bir başlık yazılacak ve ilgili hashtag’ler eklenecek. Bunu deneyin.
6.Bu videonuzu yayınladıktan sonra videonuzun etkileşim yaratabilecek değerde olduğunu düşünüyorsanız, iddialıysanız; o zaman bu video gönderinizi reklama dönüştürmenizi öneriyoruz.
Böylece takipçilerinizin dışında da hedef kitle belirleyerek daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu video reklamınızı oluşturabilmek için önce Facebook İşletme sayfanızda Facebook reklam maliyetinin çekilebileceği bir kredi kartı bilgilerinizi tanımlamanız gerekir. Daha sonra yayınlamış olduğunuz video gönderinizi reklama dönüştürebilirsiniz. Bunun için videonun sağ alt köşesinde bulunan Gönderiyi Öne Çıkar butonuna tıklıyorsunuz.
Gönderiyi Öne Çıkar’a tıkladığınızda sırayla izleyeceğiniz adımlar da şöyle olacaktır; bu gönderinin gösterilmesini istediğiniz hedef kitleyi seçiyorsunuz, sonra reklam bütçesi seçmeniz gerekir(Ekranda, tavsiye edilen bütçeyi seçebilirsiniz veya özel bütçe girebilirsiniz), gönderinizin bu hedef kitleye gösterileceği süreyi seçebilirsiniz. Yani, reklamınızın yayında kalacağı süreyi seçiyorsunuz. (Ekranda, önerilen zaman aralıklarından birini seçebilirsiniz veya istediğiniz bitiş tarihini girebilirsiniz). Son olarak da, ödeme yönteminizi seçebilirsiniz. Ödeme yönteminizi daha sonra değiştirebilir veya güncelleyebilirsiniz. Böylece artık video reklamınız, seçtiğiniz hedef kitle çerçevesinde, takipçilerinizin dışındaki kişilere de gösterime başlayacaktır. Böylece özenle hazırladığınız videonuzun, dönüşümü artırmasını sağlayabilirsiniz.
Öne çıkarılan gönderiler, daha fazla insanın gönderiye ifade bırakmasına, gönderiyi paylaşmasına ve gönderiye yorum yapmasına yardımcı olabilir. Sayfanızla veya işletmenizle ilgilenme olasılığı bulunan, ancak halihazırda sizi takip etmeyen yeni kişilere ulaşarak takipçi sayınızı artırabilirsiniz.
Ayrıca, bu reklam videonuzda, ürün ve hizmetlerinizle ilgili kısa içerikler oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizin satışa dönüşümünü destekleyebilirsiniz.
Bunun dışında, Öne çıkaracağınız gönderiler, iş fırsatları, etkinlikler ve video gönderileri olabilir.
Eğer Gönderiyi Öne Çıkar’ı seçemiyorsanız, bu gönderi Facebook prosedürüne göre öne çıkarılamıyor olabilir. Örneğin; kapak fotoğrafları, kapak videoları, paylaşılan gönderiler, paylaşılan albümler, süresi dolan gönderiler, reklam bütçesi yeterli olmayan gönderiler, reklam izni sorunları, reklam hesabının devre dışı olması gibi sebeplerden dolayı bazı gönderiler öne çıkarılamayabilir. Bunu öğrenmek için, “Öne çıkarılamıyor” butonuna tıklayarak, sebebini öğrenebilir ve düzeltebilirsiniz.
7.Aldığınız beğeni, yorum sayısı ya da sayfanız hakkında ne kadar çok kişi konuşursa paylaşımlarınız o kadar çok kişiye ulaşacaktır. Bu nedenle ilgi çekici içerik paylaşımları yaparak bu etkileşimleri sürekli artırmanız gerekir. Dikkat çekmek için ilgi çekici görsel ve video içeriklerin yanı sıra, paylaşımlarınızdaki metinlerinizi kısa, açıkça anlaşılır tutarak, emojiler ve markanıza özel hashtag’ler ekleyebilirsiniz.
8. Fan’larınızla sürekli ilgilenmeli, onların sorularına çok hızlı şekilde cevap vermelisiniz. Olumlu yorumlar olacağı gibi olumsuz, negatif etkisi olan yorumlar alamaya da hazır olun. Bu olacaktır ve negatif yorumlara da mutlaka çözüm odaklı, samimi şekilde yanıt vermeyi ihmal etmeyin. Negatif yorumları da hızlıca değerlendirerek yanıt vermeniz önemlidir.
9.Fanlarınızın ilgisini artırmak ve iletişiminizi daima canlı tutmak için belli aralıklarda onlara sorular sorabilir ya da kampanyalar yapabilirsiniz. Yalnız, indirim sayfası gibi görünmemek için kampanyaları çok sık olmayacak şekilde, belli zamanlarda yapabilirsiniz. Marka algınızı dengede tutmanız için önemlidir. Bunu nasıl dengeleyebilirsiniz?
Örneğin; gönderilerinizin %70 ‘i, takipçilerinize faydalı bilgi ve öneri veren içeriklerden oluşabilir. %20’sini, sektörünüzle, firmanız, ürün ve hizmetleriniz ve sizin hakkınızda diğer kişilerin konuştuklarını paylaşabilirsiniz. %10’unda da, indirim ve kampanyalarınızdan bahsedebilirsiniz.
10.Gerekli olursa fan’larınız ya da müşterilerinizle özel mesaj bölümünden de iletişime geçerek ilginizi gösterebilirsiniz. Siz nasıl ki sayfanızda insanların çok faal olmasını istiyorsanız, sizin de onlarla sürekli ilgili olmanız, karşılıklı enerjiyi büyütecek ve etkileşimi artıracaktır. Canlı ve sürekli büyüyen bir sayfa olacaktır.
11.Gönderilerinizde bahsettiğiniz konu ile ilgili Facebook sayfalarını da içeriğinizde etiketleyebilirsiniz.
Etiketlediğiniz Facebook sayfasına bildirim gidecektir ve o sayfada da gönderinizin yeniden paylaşılmasına imkan sağlanacaktır. Böylece gönderinizi, sizi o sırada takip etmemesine rağmen görme, tanıma şansı yakalayacak yeni bir kitleye ulaştırmış olacaksınız. Bu şekilde içeriğinizde ilgili sayfaları etiketlemek takipçi sayınızı hızlı şekilde artıracak çok kolay bir yöntemdir.
12. Blog sayfanız var ise, burada en çok etkileşim alan içeriklerinizi Facebook’ta zaman zaman paylaşabilirsiniz. Dikkat çekmesi için etkileyici görseller, infografikler de kullanabilirsiniz.
Blog içeriğinizin tamamı olmasa da, dikkat çekeceğini düşündüğünüz bir kısmını da alarak paylaşabilirsiniz. Bu aynı zamanda blog sayfanıza da trafik sağlayabilir.
Bu paylaşımda da yine ilgili hashtag’ler ekleyebilir ya da Facebook sayfalarını etiketleyebilirsiniz. İlgi duyan kişiler sayfanızı, hatta web sitenizi ziyaret edebilir.
13.Dünyadaki özel ve önemli günleri takip etmeli, güncel olaylardan haberdar olmanız gerekir. Bunun için kendinize bir takvim de oluşturabilirsiniz. Marka kimliğinize uygun olacak şekilde ve bu özel gün ve durumlarda özellikle sabah saatlerinde, özel kutlama ya da özel durumlar hakkında paylaşım yapabilirsiniz.
14.Paylaşımlarınızda kendi çalışma alanınızla ilgili faydalı kısa hap bilgiler verebilirsiniz. Bu da ilgiliyi artıracak ve sürekli takip edilmenizi sağlayacak bir detaydır. Bu tür paylaşımlarınızı sadece metin değil görsel ya da video ile de sunabilirsiniz. İlgili konularda hashtag’ler de ekleyebilirsiniz. Bu tür içerikler fan’larınız tarafından, içeriklerinizin yeniden paylaşım oranını da artıracaktır.
15.Paylaşımlarınızı belli gün saat ve adette olacak şekilde planlı yapmak, tutarlı, güven verici ve işe hakim olduğunuzu gösterecektir.
Facebook’ya en iyi paylaşım günleri ve saatleri nelerdir?
Bunlar, farklı araştırma şirketlerine göre biraz değişiklik gösterebiliyor.
Ancak, en çok eşleşen verilerden paylaşabiliriz.
TruConversion firmasına göre; Facebook’da en etkili paylaşım zamanları genel olarak Perşembe ve Pazar günleri, saatler ise; öğlen 1 ila 3 arasındadır.
Marketing Profs firmasına göre; Facebook’da en etkili paylaşım zamanları genel olarak Perşembe, Cuma, Pazar günleri, saatler ise; öğlen 12 ila 1 arasındadır.
Hootsuite firmasına göre; Facebook’da en etkili paylaşım zamanları genel olarak Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri, saatler ise; öğlen 12 ila 1 arasındadır.
Action Sprout firmasına göre de; Facebook’da günde 2-3 adet paylaşım yapmak hedef kitleye erişimizi artırıyor.
Belirttiğimiz zamanları genel olarak düşünebilirsiniz ve başlangıç olarak size bir yol haritası olabilir. Çünkü aslında paylaşım günleri ve saatleri farklı araştırma şirketlerine göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle siz kendi hesabınız için Facebook en iyi paylaşım zamanlarını test ederek bir sonuca varabilirsiniz. Gün boyu farklı zamanlarda paylaşımlar yapabilirsiniz, bunların görüntülenme ya da yorum beğeni gibi etkileşim zamanlarını, Facebook işletme sayfanızın İstatistikler bölümünden takip ederek en uygun zamanlamayı tespit edebilirsiniz.
16.Facebook’ta birbirinden etkileyici içerikler hazırladınız ve planlı şekilde paylaşıyorsunuz.
Şöyle bir durum var ki, ne kadar beğeni alırsanız alın ya da yorumlarda ne kadar kişi konuşursa konuşsun ya da gönderilerinize yeniden paylaşım yapılsın, tüm paylaşımlarınız tüm takipçilerinize ulaşmayabiliyor. Tüm takipçileriniz, sürekli olarak tüm gönderileri görüntülemiyor. Kullanıcılar genel olarak Facebook zaman tünelinde scroll yaparkan rastgele sizin gönderilerinize ulaşıyor.
Burada işte Facebook’un ticari yanını kullanabilirsiniz. Yani Facebook reklamı verebilirsiniz.
Az bütçeyle, bazı paylaşımlarınızı ya da Facebook sayfanız için reklam çıkabilirsiniz. Böylece daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Reklamlarınızı, sayfanızı beğenen ya da onların arkadaşlarına gösterebilirsiniz.
Bu arada, Facebook reklamlarında minimum harcama zorunluluğu yoktur, reklam bütçenizi siz belirlersiniz. Örneğin 5 TL’lik bir günlük bütçe ve her ziyaretçi için 0,10 TL’lik bir maksimum maliyet belirleyebilirsiniz. Reklamınız gösterildiğinde ücretlendirilmez, sadece bir kullanıcı reklamınızı tıklarsa ücretlendirilirsiniz. Yani, bütçenizi, tıklama başına(CPC) harcayabilirsiniz.
Bu şekilde minik bütçelerle, dönüşüm getirebileceğini düşündüğünüz değerli paylaşımlarınızın daha fazla kişiye ulaşmasını destekleyebilirsiniz.
Facebook maliyet çeşitleri hakkında daha fazla bilgi için İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisinin 14.bölümünü ücretsiz dinleyebilirsiniz.
17.Facebook sayfanızda paylaştığınız bir kampanya ya da duyuruyu, takipçilerinizin sürekli haberdar olması için bu gönderiyi sayfanın en başına sabitleyebilirsiniz.
Yalnız, sayfanıza gelen kişi sürekli aynı gönderiyi görmesi sıkılmasına ve sayfanın güncellenmemiş, pasif olduğunu düşünmesine sebep olabilir. Bu nedenle bu tür sabitlemeleri uzun süre tutmayın ya da arada bir değiştirmenizde fayda var.
18.Bu sabitleme özelliği ile aynı anda “Öne Çıkar” özelliğini de kullanabilirsiniz. Facebook öne çıkar özelliği ile bazı gönderilerinizi diğer gönderilerden daha büyük boyutta gösterebilir ve böylece daha çok dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz. Hem sabitleme hem de öne çıkarma özelliğini örneğin bir kampanya ya da duyuru gönderinizde kullanabilirsiniz.
19.Bu tür öne çıkan ya da sabitlediğiniz, yani değerli bulduğunuz, dönüşüm getireceğini düşündüğünüz paylaşımlarınızda özellikle, kişiye özel mesajlarla satın almaya yönlendiren metinler eklerseniz satışa dönüşüm artacaktır. Örneğin;
Gönderiyi kendi sayfasında paylaşan 5 takipçimize 50 TL indirim kuponu gibi mesajlar ekleyebilirsiniz. Buna bir de kısa süre içerisinde geçerli olduğunu ifade eden zaman limiti eklemeniz ve ilk siz kullanın gibi özelleşen mesajlar eklemeniz trafiği ve satışlarınızı destekleyecektir.
20.Facebook’ta Rakip analizi yapmak da başarınızı artırmada etkili olacaktır. Rakiplerinizin Facebook sayfalarını inceleyebilirsiniz. Rakiplerinizin Fan sayfası, topluluk ya da grup sayfalarındaki gönderi, beğeni ve yorumların performansını görebilirsiniz, onların gönderileri hakkında aldıkları etkileri inceleyebilirsiniz. Buna göre kendi çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca, kendi sayfanızda İstatistikler bölümünde “Önerilen İzlenecek Sayfalar” diye bir kısım var. Burada sizin sayfanıza yakın özelliklerdeki fan sayfaları listelenecektir. Bu sayfaları da inceleyerek, rakiplerinize fark atacak yenilikçi çalışmalar yapabilirsiniz.
Sosyal medya yönetimi hakkında tüm detaylar ve örnekler için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.
Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!
@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
Linkedin
Youtube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast